Matras kopen? Op deze 3 dingen moet je goed letten!
Let hierop als je een matras gaat kopen!
Lig jij elke nacht in een kuiltje als je gaat slapen omdat je matras ingezakt is? Word je elke ochtend wakker met pijn in je nek, rug, armen, benen of met hoofdpijn? Kun je ‘s avonds niet in slaap komen of word je midden in de nacht vaak wakker? Of ligt je bed gewoon niet meer zo lekker als dat het eens gelegen heeft? Dit zijn allemaal tekenen dat het tijd wordt om je matras te vervangen. In dit blog geef ik 3 handige tips waar je op moet letten wanneer je een nieuw matras gaat kopen.
1. Het materiaal
Ten eerste moet je goed letten op het materiaal waarvan het matras gemaakt is. Er zijn zes verschillende materialen mogelijk:
- Polyether: een relatief goedkoop schuim geschikt voor slapers zonder bijzondere wensen. Vaak wordt dit gebruikt voor kinderbedden of logeerbedden.
- Koudschuim: een schuim van hogere kwaliteit dat langer meegaat.
- Pocketvering: metalen veren met hieromheen schuimrubber. Ideaal als je het ‘s nachts snel warm hebt.
- Latex: rubbersoort die erg veerkrachtig en rekbaar is. Wanneer je allergisch bent voor huisstofmijt is een latex matras heel erg geschikt.
- Traagschuim: een erg populair materiaal dat uit twee delen bestaat, een veerkrachtig materiaal voor ondersteuning en een toplaag van traagschuim.
- Topdek: dit soort matras zorgen voor extra comfort op bijvoorbeeld een logeerbed of op een bed van de caravan. Ze zijn niet geschikt om los te gebruiken.
Bovendien zijn er nog matrassen waarbij materialen gecombineerd worden in verschillende lagen.
2. Je slaaphouding
Als je een matras uitzoekt, is het belangrijk om te letten op je slaaphouding. Verschillende matrassen bieden ondersteuning op verschillende plekken van je lichaam. Zo heb je, wanneer je altijd op je rug slaapt, op een andere manier ondersteuning nodig dan wanneer je op je zij slaapt. Ga je een matras kopen in Apeldoorn? Dit bedrijf komt bij je thuis langs voor een slaaptest! Ze kijken welke houding je hebt tijdens het slapen, welke behoefte je hebt voor je matras en maken vervolgens een matras op maat voor je.
3. Isolatie, ventilatie en vochtregulatie
Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met elementen als isolatie, ventilatie en vochtregulatie. Wanneer je het snel koud hebt, is het belangrijk om te kiezen voor een matras dat goed isoleert. Het matras houdt dan de warmte beter vast waardoor je ‘s nachts geen last hebt van de kou. Dit soort matrassen ventileren echter wat minder goed. Dat is ook belangrijk, want tijdens je slaap verlies je ongeveer ½ liter vocht. Ventilatie en vochtregulatie zijn dus erg belangrijk, vooral wanneer je het snel warm hebt of veel transpireert.
Hoe heb jij je matras uitgezocht? Heb je nog tips die je wilt delen? Laat het me weten via het contactformulier!