skip to Main Content
info@simple-plan.com
Thuiswerken Door Coronavirus: 5 Handige Tips Om Productief Te Blijven

Thuiswerken door Coronavirus: 5 handige tips om productief te blijven

Veranderingen door Coronavirus

De schappen in de supermarkt zijn leeg, scholen gaan dicht en iedereen wordt opgeroepen om thuis te werken: door het Coronavirus zijn we in een vreemde tijd beland. Toch is het belangrijk om het normale dagelijkse ritme in stand te houden. Hier hoort ook een goede workflow bij, ook wanneer je thuis moet werken. Maar hoe blijf je nu eigenlijk productief als je niet op kantoor aan de slag kan? Ik geef vijf handige tips voor thuiswerken tijdens de Corona-crisis!

Blijf contact houden met collega’s

Ten eerste is het belangrijk om goed contact te blijven houden met je collega’s. Dit zorgt er niet alleen voor dat alle werkzaamheden soepel verlopen, en dat iedereen zich ook daadwerkelijk bezig houdt met de juiste taken, maar het werkt ook motiverend. Wanneer je de hele dag alleen binnen zit zonder met je collega’s te praten kun je je geïsoleerd gaan voelen. Door je collega’s te spreken en te vragen waar zij mee bezig zijn, weet je dat je niet alleen bent.

Een goede manier om te vergaderen met je collega’s is door een videogesprek te houden. Dit maakt alles wat duidelijker dan wanneer je via mail of tekstberichten zou werken. Skype, Google Hangouts, Microsoft Teams, er zijn genoeg manieren om met elkaar te videobellen. Echter is een videogesprek een stuk rumoeriger dan een gesprek in een vergaderzaal. Daarom zou ik adviseren om de vergadering niet te lang te houden. Ook is het belangrijk om de orde te behouden. Wanneer iedereen tijdens een videogesprek door elkaar gaat praten is het niet meer mogelijk om een goed gesprek te voeren. Zorg ook voor wat extra stiltes voor het geval het beeld en de audio bij iemand wat achter loopt.

Hou je aan een planning

Wanneer je niet gewend bent om thuis te werken, val je al snel in een soort vakantie-stemming wanneer je wel verplicht wordt om thuis aan de slag te gaan. Bovendien is er geen druk van mensen om je heen om bepaalde projecten af te hebben. Om de productiviteit toch te behouden is het verstandig om een goede planning te maken. Kies drie dingen die je echt af wilt hebben vandaag. Schrijf ook andere dingen op, maar bedenk voor jezelf dat deze opdrachten als ‘extra’ tellen, en dat het niet erg is als ze niet af komen. Dit is het zogenaamde Driedingenplan, en werkt erg effectief om de aandacht erbij te houden.

Communiceer met de rest van je gezin

Niet alleen wordt iedereen opgeroepen om thuis te werken, maar ook alle scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten. Dat betekent waarschijnlijk dat jij thuis moet werken terwijl je partner en eventuele kinderen ook gewoon in huis zijn. En dan bestaat er ook nog de kans dat ze zich gaan vervelen. Praat daarom met de rest van je gezin, en maak duidelijke afspraken. Overleg bijvoorbeeld met je partner wie op welke momenten wat gaat doen. Zijn je kinderen wat ouder, dan kun je ook met hen een aantal afspraken maken om de dag soepel te laten verlopen.

Blijf in beweging

Onverwachts loop je toch eigenlijk meer op een gemiddelde werkdag dan je verwacht. Misschien fiets je naar je werk, loop je elke dag naar het ov of ga je tijdens de lunch even met je collega’s naar buiten. Dit kan allemaal niet meer. Daarom is het verstandig om ook wanneer je thuis werkt in de pauze even te bewegen. Wanneer het kan is het verstandig om naar buiten te gaan tijdens je middagpauze en een stukje te lopen (let wel op dat je anderhalve meter afstand tot andere mensen behoudt). Las de rest van de dag korte pauzes in waarin je een paar strekoefeningen doet om toch in beweging te blijven.

Krijg genoeg slaap

Net als de verminderde productiviteit is ook langer opblijven een resultaat van het vakantiegevoel wanneer je thuis werkt. Je hoeft immers later op te staan aangezien je niet naar je werk hoeft te reizen. Toch is het verstandiger om gewoon op de normale tijd te gaan slapen, en ook vroeg wakker te worden. Dit maakt dat je een stuk productiever te werk gaat. Blijf niet de hele dag in je pyjama of huispak zitten, maar trek ‘gewone’ kleren aan. Zo geef je een seintje naar je lichaam dat het een normale werkdag is, en dat het dus ook tijd is om productief aan de slag te gaan.

Veilig aan de slag

Voor veel mensen is het thuiswerken niet ideaal. Toch is het op dit moment belangrijk dat iedereen veilig blijft, en dat we mensen in risicogroepen blijven beschermen. Helaas is het even niet anders. Hopelijk kun je met mijn tips voorlopig toch wel gewoon productief aan de slag. Heb jij speciale rituelen of manier om productief te blijven tijdens het thuiswerken? Laat het me weten in de comments!

Back To Top