skip to Main Content
Het Effect Van Achtergrondmuziek Tijdens Het Sporten

Het effect van achtergrondmuziek tijdens het sporten

Sporten met muziek

Wanneer je gaat sporten, gaat dat waarschijnlijk veel beter als je een lekker muziekje op hebt staan. Dat is niet gek, want muziek heeft een belangrijk effect op je workout. Muziek heeft twee belangrijke effecten op je oefeningen: het tempo en wat ook wel ‘ritme-respons’ genoemd wordt. Het is niet voor niets dat je achtergrondmuziek in de sportschool hoort!

Bewegen op een ritme

Mensen hebben een onbewuste voorkeur voor ritmes van ongeveer 120 beats per minuut. Wanneer gevraagd wordt om op een bepaald tempo met de vingers te tikken, gaat dit vaak onbewust ongeveer op dit tempo. Wanneer je muziek aan hebt staan, ga je je vaak (onbewust) op dit ritme bewegen. Daarom hebben mensen die hardlopen vaak de voorkeur voor iets snellere muziek. De drang om je te bewegen op het ritme van de muziek wordt ritme-respons genoemd. Denk bijvoorbeeld aan het bewegen van je hoofd, of met je voet op de grond tikken. Welke muziek deze respons uitlokt, is heel erg verschillend per persoon en zelfs per cultuur. Over het algemeen zijn het wel vaak snelle liedjes met sterke beats. Die worden dan ook veel in de sportschool gedraaid.

Muziek tijdens krachttraining

De muziek spoort je dus aan om te bewegen, en het zorgt dat je op een ritme beweegt. Dat is heel effectief voor cardiotraining, maar hoe zit het eigenlijk met krachttraining? Ook hier heeft muziek een effect op. Sporters die tijdens een oefening naar muziek luisterden, konden een gewicht langer in een vaste positie vasthouden dan sporters die niet naar muziek luisterden. Rustige muziek is veel minder effectief dan stimulerende muziek. Achtergrondmuziek in de sportschool is dan ook altijd opzwepend.

Verlichting bij het sporten

Ten slotte zorgt muziek luisteren tijdens het sporten ook nog voor verlichting. Het geeft je de mogelijkheid om je gedachten even te verzetten, waardoor het sporten niet zo zwaar lijkt. Dit wordt ook wel dissociatie genoemd door psychologen. Het heeft het grootste effect bij lichte tot matige inspanning. Wanneer je je zwaar inspant, bestaat dit effect niet meer, omdat de psychologische feedback van je lichaam te zwaar is.

Waarom topsporters geen muziek luisteren

Als er zo veel manieren zijn waarop muziek een positief effect heeft op je sportprestaties, waarom gebruiken topsporters dan geen muziek tijdens hun wedstrijden of trainingen? Dat heeft ook met de dissociatie te maken. Je gaat je namelijk nog ergens anders op focussen. Dat is fijn om even je gedachten te verzetten, maar voor topsporters is de vorm heel erg belangrijk. Ze moeten daarom heel erg geconcentreerd blijven. Dat kan niet als je ook nog achtergrondmuziek tijdens het sporten op hebt staan!

Wil je meer weten over het effect van muziek tijdens het sporten, of heb je een sportschool en wil je altijd de juiste muziek draaien? Neem contact op voor advies!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top